Wat kost Factoring

Wat kost Factoring?

Als het goed is weet je inmiddels wat factoring precies inhoudt. Dan is een volgende belangrijk stap in je keuzeproces natuurlijk het prijskaartje dat eraan hangt. Want wat kost factoring nu eigenlijk? Is het voordeliger dan een lening afsluiten bij een bank? Betaal je niet torenhoge rentes bij factoring? Het is belangrijk om je te realiseren waaruit de kosten voor factoring bestaan. Verder kun je met bepaalde factoren rekening houden die de hoogte van de factoringkosten beïnvloeden. Zo kun je nog enigszins met de prijs schuiven.

Waaruit bestaan de kosten voor factoring?

Laten we eerst kijken waaruit de kosten voor factoring bestaan. De hoogte van deze kosten verschillen per factormaatschappij. In hoofdlijnen kunnen er drie soorten kosten worden onderscheiden. Ten eerste krijg je te maken met de abonnementskosten. Dit is een vast bedrag dat je jaarlijks aan de factormaatschappij dient over te maken. Ten tweede zijn er de handlingskosten. Dit is een vast bedrag dat je per factuur betaalt aan het factorbedrijf. Met dit bedrag worden de werkzaamheden van het factorbedrijf voor jou vergoed. Tot slot betaal je rentekosten. Dit is een percentage dat je dient te betalen over het openstaande bedrag.

 

Waar moet je op letten bij de kosten voor factoring?

De prijs wordt gevormd door verschillende factoren. Het is dus lastig om de vraag ‘wat kost factoring?’ te beantwoorden. De kosten zullen per geval en per bedrijf verschillen. Welke factoren spelen dan een belangrijke rol bij het bepalen van de factorfee?

Het factuurbedrag

De hoogte van het betreffende factuurbedrag is natuurlijk een bepalende factor bij het vaststellen van de factoringkosten. Een factorfee van 5% over een bedrag van €100.000 staat uiteraard in groot contrast met dezelfde factorfee over een bedrag van €1.000. Over het algemeen kun je ervanuit gaan dat een hoger factuurbedrag een lagere factorfee heeft.

De kredietwaardigheid van de opdrachtgever

Een tweede factor die een belangrijke rol speelt bij het vormen van de kosten voor factoring, is de kredietwaardigheid van de opdrachtgever. Bij de meeste factorbedrijven komt een opdrachtgever met een slechte kredietwaardigheid niet in aanmerking om gebruik te maken van factoring. Het factorbedrijf loopt een groter risico met een opdrachtgever met een matige kredietwaardigheid dan bij een klant met een goede opdrachtgever. Als er een dergelijk risico aanwezig is, kan het factorbedrijf een hogere factorfee berekenen.

De betalingstermijn

Tot slot is de betalingstermijn ook een bepalende factor in de kostenbepaling van factoring. Betalingstermijnen kunnen nogal variëren. Het ene bedrijf hanteert een betalingstermijn van 15 dagen terwijl het andere bedrijf een betalingstermijn van maar liefst 90 dagen hanteert. Neemt het factorbedrijf bijvoorbeeld een betalingstermijn van 15 dagen over, dan is de kans groot dat hier een lager percentage voor gerekend wordt.

Hoe kun je de kosten enigszins sturen?

Met bovengenoemde factoren kun je hier en daar wat schuiven om zo te kosten in de hand te houden. Hoe werkt dit? Je kunt bijvoorbeeld met de betalingstermijn schuiven. Stel je hebt over 30 dagen geld nodig, en de betalingstermijn bedraagt 60 dagen. Dan is het slim om de eerste 30 dagen af te wachten, en vervolgens de volgende 30 dagen over te dragen aan het factorbedrijf. Het resultaat hiervan is dat je een lager percentage betaalt. Met het factuurbedrag zijn er eveneens mogelijkheden. Stel je hebt een factuurbedrag van €6.000 en je hebt €4.000 nodig voor een investering. In plaats van het gehele factuurbedrag, kun je er ook voor kiezen om slechts een gedeelte door een factorbedrijf te laten financieren. Dit verlaagt de kosten van factoring.

Een prijsvoorbeeld

Zoals duidelijk naar voren komt, is het dus niet mogelijk om een statisch antwoord op de vraag ‘wat kost factoring’ te bieden. De kosten van factoring hangen van een aantal factoren af. Deze factoren dragen allemaal hun steentje bij aan het bepalen van de factorfee. Al deze factoren verschillen bovendien per bedrijf en per situatie. Hierdoor is er geen vaste prijs voor factoring. Maar een rekenvoorbeeld kan de opbouw van de factoringkosten wel verder verduidelijken.

 

Hieronder volgt een rekenvoorbeeld van factoringkosten op basis van 4% factorfee:

 

Factuurbedrag exclusief btw

€5.000

Factuurbedrag inclusief 21% btw

€6.050

Factoringkosten exclusief btw

4% * €6.050 = €242

Factoringkosten inclusief 21% btw

21% btw + €242 = €292,82

Directe uitbetaling

€6.050 – €292,82 = 5.757,18

Factoring Kampioen

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts