Wat is Factoring

Wat is Factoring?

Factoring is met name in de Verenigde Staten en Engeland erg populair. In deze landen is het zelfs dé manier om een positieve cashflow te behouden. In Nederland zien we de populariteit van factoring ook steeds meer toenemen. Maar wat is factoring nu eigenlijk? Het is een zakelijke financieringsvorm, waarbij je meer werkkapitaal vergaart. Factoring biedt een oplossing voor de lange betalingstermijnen van je debiteuren. Een dergelijke termijn kan soms wel oplopen tot zo’n 60 dagen. Maar ondertussen kan je bedrijf dit geld goed gebruiken. Om nieuwe investeringen te maken, of om simpelweg het hoofd boven water te houden. Hoe dan ook, door middel van factoring ontvang je meteen je geld en hoef je dus niet langer te wachten.

Welke soorten factoring bestaan er?

De basis van factoring is in principe altijd hetzelfde. Factoring is simpel gezegd het laten financieren van openstaande facturen. Als organisatie verkoop je facturen aan een factoringmaatschappij. Vervolgens wordt het factuurbedrag direct op je rekening gestort. Uiteindelijk betaal je een klein percentage van de totale factuurwaarde aan de factoringmaatschappij. Op die manier profiteren alle betrokken partijen. Maar waarin verschillen de diverse soorten factoring dan? Het grootste verschil is de tarifering. Andere verschillen kunnen betrekking hebben op eventuele aanvullende dienstverlening en de risicoberekening en risicoafdekking van een factoringmaatschappij. In Nederland onderscheiden we doorgaans drie soorten factoring: Traditionele Factoring, American Factoring en Reverse Factoring.

Traditionele factoring

Bij traditionele factoring wordt doorgaans het merendeel van je facturen gefinancierd. Een groot voordeel van traditionele factoring zijn dan ook de relatief lage kosten die het met zich meebrengt. In ruil voor de dienst betaal je een bepaald percentage van de omzet of een vaste bijdrage. Deze vorm van factoring is met name geschikt voor grote bedrijven. Er geldt namelijk een minimumomzet van 2,5 miljoen euro. Daarmee komen kleine bedrijven niet in aanmerking voor traditionele factoring. Bij sommige factormaatschappijen is het tevens mogelijk om je gehele debiteurenportefeuille over te dragen.

American factoring

In tegenstelling tot traditionele factoring, is american factoring een relatief nieuwe factoringmethode. Deze vorm van factoring is behoorlijk populair onder het Nederlandse MKB. American factoring houdt in dat je een enkele factuur of een serie facturen kunt laten financieren. Je hoeft hierbij dus niet al je facturen te factoren, of je gehele debiteurenbeheer uit handen te geven. Je kiest zelf welke factuur je wilt laten betalen. De rente die je betaalt is weliswaar hoger, maar deze factoringmethode is wel een stuk flexibeler dan traditionele factoring. American factoring is dan ook met name geschikt voor midden- en kleine bedrijven.

Reverse factoring

Een derde vorm van factoring is reverse factoring. Hierbij worden dezelfde basisprincipes gehanteerd als bij factoring. Echter, bij deze vorm van factoring worden je eigen betalingsverplichtingen aan leveranciers vooruitbetaald. De leverancier beschikt hiermee uiteindelijk eerder over financiële middelen. Als het ware wordt de betalingstermijn dus overbrugt. De opdrachtnemer neemt de kosten van reverse factoring doorgaans voor zijn rekening. Een voordeel van reverse factoring is veelal een gunstig tarief, aangezien de kans op wanbetaling kleiner is.

Welke voordelen kent factoring?

Factoring is met reden een snelgroeiende financieringsvorm in Nederland. Factoring kent dan ook vele voordelen. Het voornaamste voordeel is natuurlijk een positieve cashflow. De meeste facturen in Nederland worden pas na gemiddeld 40 dagen betaald. Door middel van factoring hoef je dus niet te wachten totdat je klanten een keer de factuur betalen. Je kunt direct over liquide middelen beschikken. Bovendien kun je, indien gewenst, je gehele debiteurenbeheer uitbesteden aan een factormaatschappij. Zo bespaar je een hoop tijd en geld. Daarnaast stelt het ontvangen geld je in staat om crediteuren sneller te betalen. Dit kan wellicht ook een betalingskorting opleveren.

Zijn er ook nadelen?

Zoals met alles in het leven, kent ook factoring enkele nadelen. Zo is weinig privacy een groot nadeel van factoring. Een factormaatschappij komt namelijk alles te weten over je bedrijf. Denk hierbij aan alle financiële gegevens en dus ook jaarcijfers. Dit is natuurlijk gevoelige informatie over je bedrijf. Ook kan het voorkomen dat klanten het niet op prijs stellen. Zo kunnen ze denken dat het slecht gaat met je bedrijf wanneer een factormaatschappij een factuur incasseert. Klanten die altijd op tijd betalen kunnen zich daarentegen aangevallen voelen. Dit wil je uiteraard voorkomen.

Factoring Kampioen

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts