Wat betekent factoring voor een onderneming?

Wat betekent factoring voor een onderneming?

Factoring kan veel voor je bedrijf betekenen. Het is een moderne financieringsvorm waarbij het factorbedrijf je openstaande facturen uitbetaald. Zo kun je snel en gemakkelijk over geld beschikken. Maar wat kan factoring voor een ondernemer betekenen? Er zijn diverse situaties waarin factoring een verschil kan maken voor jou als ondernemer. Hieronder vind je drie situaties waarin factoring een betekenisvolle financieringsvorm voor je onderneming kan zijn.

Financiële problemen

Wanneer het niet zo goed gaat met je bedrijf, kan factoring de uitkomst bieden. Zo kan het voorkomen dat je financiële problemen ervaart. Een negatieve cashflow of misschien wel een verlies door slechte bedrijfsvoering of wanbetalers. Wat de situatie ook is, als je onderneming in gevaar is, heb je direct geld nodig om het bedrijf te redden. Een lening afsluiten bij een bank is dan vaak geen handige oplossing, aangezien hier lange en ingewikkelde procedures aan vastzitten. Factoring daarentegen is eenvoudig en bovendien ook snel. Binnen 24 uur na goedkeuring van je facturen wordt je al uitbetaald door de factormaatschappij. Zo kun je je cashflow verbeteren of achterstallige rekeningen direct betalen.

Kapitaaltekort voor investeringen

Een tweede geheel andere situatie heeft te maken met investeringen. In deze situatie is je onderneming redelijk gezond en stabiel. Je wilt een grote investering maken, om zo je omzet en groei te verhogen. Maar het gaat om zo’n aanzienlijk geldbedrag, dat je bang bent om in de problemen te raken op de korte termijn. Een investering is namelijk een lange termijn proces, en vaak merk je de voordelen en opbrengsten pas na geruime tijd. Wil je voorkomen dat je onderneming met een negatieve cashflow te kampen krijgt? Dan kan factoring het verschil betekenen voor je onderneming. Door middel van factoring beschik je zeer snel over nieuw werkkapitaal. Hiermee ben je verzekerd van een betere cashflow en heb je bovendien voldoende geld voor investeringen.

Negatieve cashflow door te snelle groei

Tot slot is er nog een derde situatie waarin factoring je een helpende hand kan bieden. In dit geval is je onderneming hartstikke gezond. De verkoop verloopt goed en je omzet groeit iedere dag. Maar helaas kan te snelle groei een negatieve impact op je cashflow hebben. Dit is natuurlijk nooit fijn, want je wilt altijd genoeg geld achter de hand houden en een positieve cashflow genereren. Ook in deze situatie kan factoring veel betekenen voor je onderneming. Met het geld dat de factormaatschappij je uitbetaald kun je je cashflow weer in positieve zin beïnvloeden.

 

Al met al kan de moderne financieringsvorm factoring dus veel voor je bedrijf betekenen. Het is dan ook altijd slim om je te verdiepen in factoring en te bekijken wat de mogelijkheden voor je eigen onderneming zijn.

 

Factoring Kampioen

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts