Hoe werkt factoring?

Hoe werkt factoring?

Stel, je bedrijf ervaart een tekort op het banksaldo. Dit tekort is niet veroorzaakt door tegenvallende resultaten of slechte bedrijfsvoering. Het tegenovergestelde is zelfs waar. Het gaat ontzettend goed met het bedrijf. Maar door de snelle groei is er een tekort op het banksaldo ontstaan. Dit tekort wil je natuurlijk zo snel mogelijk aanvullen. Wellicht is het de eerste keer dat je het woord factoring hoort, of misschien heb je de term weleens voorbij zien komen. Hoe dan ook, het is belangrijk om je te verdiepen in de werking van factoring voordat je er aan begint. Dan weet je namelijk precies waar je aan begint.

Factoring in het kort

Het kan zijn dat je de term factoring al eens gehoord hebt. Maar wat houdt dit nu in en hoe gaat het precies in zijn werk? Factoring is een zakelijke financieringsvorm met als doel het vergaren van meer werkkapitaal. Wat betekent dit? Je draagt je facturatie over een factormaatschappij. Deze maatschappij betaalt, in ruil voor een vergoeding, direct de uitstaande factuurbedragen. Afhankelijk van de vorm van factoring die je kiest, kan een factorbedrijf ook het gehele debiteurenbeheer uit handen nemen

De werkwijze achter factoring

Goed, nu je beter bekend bent met de term factoring, kunnen we kijken naar de werkwijze van deze moderne financieringsvorm. Er zijn een aantal stappen die je namelijk doorloopt tijdens het factoringproces. De eerste stap is het versturen van een factuur, of meerdere facturen, naar de factormaatschappij. De tweede stap wordt dan genomen door de factormaatschappij. Deze maken vervolgens doorgaans binnen 24 uur het factuurbedrag over, minus aftrek van de factorfee. Stap drie betreft je debiteurenbeheer. De factormaatschappij kan, indien gewenst, het debiteurenbeheer overnemen. Mochten betalingstermijnen dan overschreden worden, kan de factoormaatschappij dit afhandelen. Zijn er onduidelijkheden of problemen, dan wordt dit naar het bedrijf terugkoppelt. De vierde en tevens laatste stap is de betaling van het factuurbedrag van de debiteur aan de factormaatschappij.

Voordelen van factoring

De werkwijze van factoring is dus vrij eenvoudig en helder. Maar wat zijn nu de voordelen van deze moderne financieringsvorm? Factoring kan ondernemers enkele interessante voordelen bieden. Het is dan ook niet zo gek dat de populariteit van factoring alsmaar toeneemt in Nederland. In de Verenigde Staten en Engeland is factoring al enorm populair. In die landen wordt het zelfs gezien als de beste manier om een positieve cashflow te garanderen.

Directe beschikking over liquide middelen

Het spreekt voor zich dat het grootste voordeel van factoring toch wel met geld te maken heeft. Dit is de voornaamste reden om voor factoring te kiezen. Als ondernemer beschik je al op zeer korte termijn over liquide middelen. Doorgaans worden facturen binnen 24 uur na goedkeuring al uitbetaald door het factorbedrijf. Met dit vergaarde werkkapitaal kun je weer een tijd vooruit. Een positieve cashflow is dan ook het resultaat. Ook kun je het geld gebruiken voor investeringen, om zo in de toekomst nog meer geld te verdienen.

Eventuele uitbesteding debiteurenbeheer

Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om je debiteurenbeheer volledig uit handen te geven. Veel ondernemers zien het debiteurenbeheer als een verplichting die kostbare tijd vereist.  Indien gewenst, kan het factorbedrijf je volledige debiteurenbeheer verzorgen. Zo hoef je er dus niet meer naar om te kijken. Op die manier houd je tijd en energie over voor andere belangrijke zaken. Het factorbedrijf neemt het debiteurenbeheer over en ontfermt zich tevens over een goede relatie met je klanten. Mochten er problemen of onduidelijkheden ontstaan, dan koppelt het factorbedrijf dit altijd aan je terug.

 

Verzekerd tegen faillissement van klanten

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een van je opdrachtgevers failliet gaat. Dan hoef je je geen zorgen te maken over je openstaande facturen. Het factorbedrijf neemt namelijk het kredietrisico over voor alle facturen die ze aan je uitbetalen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over openstaande facturen van een opdrachtgever die failliet gaat. Hier draagt het factorbedrijf zorg voor. Zo kun jij ondertussen zorgeloos blijven ondernemen.

 

Factoring Kampioen

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts