Factoring voor ZZP’ers

Factoring voor ZZP’ers

De voordelen van factoring voor MKB’ers en grote bedrijven zijn duidelijk. Maar hoe zit 

dat nu met ZZP’ers? Er zijn momenteel meer dan een miljoen ZZP’ers in Nederland. Een groot deel van hen heeft regelmatig te maken met liquiditeitsproblemen. De grootste oorzaak hierachter is het feit dat opdrachtgevers vaak laat betalen. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer ZZP’ers  in Nederland voor factoring kiezen. Veelvoorkomende problemen worden op deze manier opgelost. Maar wanneer is het interessant? En wat zijn de voor- en nadelen van factoring voor de ZZP’er?

Voor wie is factoring interessant?

Factoring als financieringsvorm is dus absoluut interessant voor ZZP’ers. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Als ZZP’er kun je wel degelijk profiteren van factoring. Maar wanneer dan? Allereerst kan het zijn dat je veel opdrachtgevers met betalingstermijnen van minimaal 30 dagen hebt. Daarnaast kan het voorkomen dat je inkoop sneller betaald wordt dan dat je betaald krijgt van opdrachtgevers. Een andere optie is dat je een tijdelijk cashflow probleem hebt, omdat je een tijd geen opdrachten hebt ontvangen.  Tot slot kan de behoefte aan een meer constante inkomensstroom ook een ideale situatie voor factoring zijn.

Is factoring voor iedere ZZP’er geschikt?

Factoring als financieringsvorm is in principe voor de meeste ZZP’ers een passende oplossing. Maar het is met name voor ZZP’ers die voor zakelijke opdrachtgevers werken (B2B) een ideale financieringsvorm. Hier worden namelijk vaak lange betalingstermijnen gehanteerd. Daarnaast is factoring ook uitermate geschikt voor de ZZP’er die eerst kosten moet maken om een product te kunnen leveren.

Welke problemen lost factoring op voor de ZZP’er?

Factoring kan dus in een aantal specifieke situaties interessant zijn voor de gemiddelde ZZP’er. De moderne financieringsvorm lost enkele veelvoorkomende problemen van ZZP’er op. Welke problemen? Denk eens aan de lange betalingstermijnen. Het kan voorkomen dat een ZZP’er na bijna 45 dagen nog steeds geen betaling heeft ontvangen. Dit brengt ook onzekerheden met zich mee. Wat als de opdrachtgever failliet gaat en niet meer kan betalen?  Tevens ligt het debiteurenbeheer vaak gevoelig. Een ZZP’er wil natuurlijk betaald krijgen, maar een goede relatie met de opdrachtgever is erg belangrijk. Factoring kan al deze problemen oplossen voor ZZP’ers.

Factoring Kampioen

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts